Upgrade voor de Noodcentrales 112 te België

5 december 2023

In opdracht van SPF Intérieur – FOD Binnenlandse Zaken heeft CityGIS, voor de Noodcentrales 112 (ambulance en brandweer), een upgrade doorgevoerd van de meldkamersoftware naar een nieuw platform. Bestaande, zelfstandig opererende, centrales werden gemigreerd naar één centrale server waaraan alle verbonden meldkamers hun gezamenlijke taak kunnen uitvoeren. Lokaal beleid werd vertaald naar nationaal beleid, waardoor het ook mogelijk is elkaars taken over te nemen. Wanneer door overbelasting een centrale de oproepen niet meer kan verwerken, worden de telefoontjes doorgeschakeld naar collega’s op andere centrales. Door het landelijke systeem hebben deze operators ook zicht op de meldingen en middelen in de buurregio.

In 2021 ging de eerste noodcentrale 112 in Arlon over op het nieuwe ‘Call Taking & Dispatch’ platform. Op 21 november 2023 werd de laatste meldkamer in Gent aangesloten. In drie jaar tijd hebben we negen meldkamers ‘samengevoegd’ in het netwerk. In drie jaar tijd hebben we ook veel geleerd en met dank aan de kritische blik van de operators hebben we aanpassingen in de software doorgevoerd, waarmee onze software de cruciale rol van de operators steeds beter ondersteunt. Het moet ook gezegd worden dat de CityGIS software in maatwerk wordt ontwikkeld vóór de noodcentrales/ meldkamers én dat dat alleen succesvol kan samen mét de actieve bijdrage van de gebruikers. Waarvoor onze dank aan alle NCU-betrokkenen. Het houdt niet op na 21 november! Ook voor 2024 staan er nog projecten voor de (nood-)hulpverlening in het algemeen en voor de NCU’s op de agenda.

Terug naar de migratie van dinsdag in Gent. Dank aan het team NCU 112 Gent voor het ontvangst, de positieve feedback en de tijd die jullie gestoken hebben in de voorbereiding. Rond 12 uur kwam de eerste melding via het nieuwe systeem binnen. Helaas een broekzakbeller, maar toen de eerste serieuze noodoproepen binnenkwamen zagen wij goed getrainde operators aan het werk en was het nauwelijks merkbaar dat het een nieuw systeem voor hen was. Met vertrouwen verlieten wij het pand aan het einde van de middag.

Dank ook aan alle extern betrokkenen en partners in dit project. De eerste stappen zijn nu volbracht. Wij wilden zeggen ‘Tot de volgende…’, maar qua migratie zit dat er, in België, voorlopig niet in, maar in de doorontwikkeling zullen we nog vaak samenwerken.

Meldkamer Leuven

Meer nieuws