CityGIS collega overnacht bij Brandweer Haaglanden

27 juli 2021

Werken bij CityGIS betekent elke dag in contact staan met klanten die werkzaam zijn in de 112-markt, waar elke seconde telt! Het beroepsbrandweer is hier geen uitzondering op. Op de bezochte kazerne draaien beroepsbrandweerlieden dagdiensten of 24-uursdiensten.

Onze collega Machiel de Roode wilde dit in levenden lijve meemaken.

Hoe ziet een 24-uursdienst eruit bij de brandweer en hoe maken ze gebruik van ons product? 

De Brandweer Haaglanden stond ervoor open om Machiel toe te laten om mee te draaien tijdens een 24-uurs dienst.

Een korte sfeerimpressie van Machiel bij Brandweer Haaglanden:

Half 8 stond ik voor de deur en werd ik verwelkomd door mijn contactpersoon wie net 20 kilometer had gefietst van huis om op de kazerne te komen. Ik werd vervolgens voorgesteld aan de ploeg met wie ik een 24-uursdienst zou gaan meedraaien. Ik kreeg een pak, helm, pieper en een korte briefing wat ik zou kunnen verwachten van een uitruk.

Op de kazerne kreeg ik mijn beddengoed en ging ik naar mijn kamer om mijn bed op te maken. Nadat ik het bed had opgemaakt wilde ik eindelijk even naar de wc gaan, toen het alarm afging…

Een robotachtige stem riep:  “Prio 1, woningbrand.” De rest verstond ik al niet meer. Snel naar beneden, eerst de broek aantrekken, dan de schoenen en het vest en door naar de tankautospuit (TS). Daar aangekomen was ik gelukkig een van de eersten en ik was klaar om te gaan. Wij reden met grote spoed (sirenes en zwaailichten) achter de hoogwerker aan.

Wat opviel is dat de derde man (wie achterin zit) het navigatiescherm gebruikt om de route te plannen en roept naar de chauffeur hoe hij moet rijden/afslaan.

Wij waren snel bij het incident en zagen dat er al politie aanwezig was. Zij sloten snel de weg af voor verder verkeer terwijl de brandweer slangen ging uitrollen en zich klaarmaakten om naar binnen te gaan.

….

Terug op de kazerne gingen we rusten, douchen en eten. Net nadat ik klaar stond om af te ruimen ging het alarm weer af. Over de speakers klonk “Prio 2, wateroverlast.” Wanneer wij aankwamen op locatie, stond er een dame met de politie te praten. Ze gaf aan erg last te hebben van een lekkage langs het plafond van haar badkamer. Haar bovenburen waren recent verhuist waardoor zoeken naar de oorzaak helaas niet mogelijk was door aan te bellen. Ik mocht mee de woning in om te kijken naar de lekkage en ging erna door naar de tuin.

….

Op de kazerne aangekomen was er wat tijd voor onszelf. Er werd gevraagd of ik met de hoogwerker wilde ‘spelen’ of even wilde niksen. Uiteraard koos ik voor de hoogwerker en binnen no time stond deze buiten klaar. Ik mocht gezien mijn hoogtevrees zelf met de knuppels spelen en bepalen hoe hoog we gingen.

Er is die avond geen melding meer geweest. Toch sliep ik niet goed, wetende dat er elk moment een melding binnen kan komen wat betekent dat er een alarm gaat, de lichten aan springen en je direct in actie moet komen. De volgende ochtend grapten de mannen. “Wat hebben we lekker geslapen hé? Helaas voor jou geen actie.” Er volgde een overdracht tussen de zojuist gearriveerde ploeg C en ‘mijn’ ploeg B waarna iedereen en ikzelf naar huis/een andere baan gingen.

~ Machiel de Roode

Meer nieuws