Minister Opstelten maakt kennis met CityGIS software.

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten heeft op 29 februari 2012 een werkbezoek gebracht aan de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Tijdens het bezoek heeft hij zich laten bijpraten over het landelijke project implementatie Digitale Bereikbaarheidskaarten (i-DBK) waarvan de veiligheidsregio trekker is en waarbij software van CityGIS wordt gebruikt. Op de foto is te zien hoe minister Opstelten de software van  CityGIS uitprobeert.

Opstelten en CityGIS2

Doel van het project is om het proces van maken, beheren en gebruiken van bereikbaarheidskaarten te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is dat de informatie bij de bron wordt bijgehouden. De brandweer beheert alleen nog die gegevens waar ze ook zelf over gaat, alle andere benodigde gegevens worden aangeleverd. Daarvoor is natuurlijke wel een uniforme werkwijze nodig, hetgeen één van de doelstellingen van het project is. De uiteindelijke doelstelling van DBK is om de hele veiligheidsketen te bedienen.

Het gebruik van de bereikbaarheidskaarten in de veiligheidsregio Limburg-Noord is mogelijk gemaakt door de inbouw van de mobiele data terminal (MDT) in de eerstelijns brandweer voertuigen. Hiermee kwamen onder meer routenavigatie, 'crashrecovery', handboeken en bereikbaarheidskaarten digitaal beschikbaar. De minister 'rukte' vervolgens met een blusvoertuig (voorzien van een MDT) uit naar het gebouw van de politie Limburg-Noord waar hij zijn werkbezoek vervolgens voortzette.

De minister toonde zich zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen en was vooral ook onder de indruk van de 'no nonsens' aanpak van het project. "Ik ben onder de indruk van hetgeen er ontwikkeld is", aldus Opstelten. Daarnaast bleek de Minister gecharmeerd van het uitgangspunt dat de informatie wordt beheerd bij de bron. "Een zeer nuttige en goede ontwikkeling", aldus Opstelten.

Dennis Stultiens, districtelijk projectleider is zeer blij met het enthousiasme van de Minister: "We hebben hem kunnen laten zien dat deze werkwijze veel tijdwinst oplevert en dat het systeem bijzonder gebruikersvriendelijk is". De nieuwe manier van werken heeft zich in de praktijk al duidelijk bewezen. De bevelvoerders beschikken tijdens een uitruk over actuele en betrouwbare informatie waardoor een inzet veiliger en efficiënter kan plaatsvinden. Iets wat de Minster tijdens zijn bezoek heeft kunnen ervaren.

(Bron: Veiligheidsregio Limburg-Noord)
(Foto: John Peters)

Terug