De Soepbus gered
Adoptie door Haags bedrijf CityGIS

De Haagse Soepbus blijft voorlopig bestaan. Het Haagse bedrijf CityGIS adopteert de bus een jaar lang. De reden dat CityGIS de helpende hand toesteekt is dat zij maatschappelijk betrokken onderneemt. Dankzij deze instelling blijft dit "Haagse instituut" behouden.  Aldus de broers Ben en Paul Hoefnagels.

De Kessler stichting rijdt al sinds 1987 met de Soepbus door de hofstad om daklozen aan een eenvoudige maar voedzame maaltijd te helpen: een kop warme soep, brood, fruit, koffie en thee. De laatste weken was de Soepbus in het nieuws omdat de subsidie van de gemeente Den Haag was gestopt. Daarmee leek het lot van de bus bezegeld. Vanuit de politiek en het Haagse publiek kwamen veel steunbetuigingen om de bus te redden. De Stichting Vrienden van de Kessler hield de bus nog een extra maand in leven om alternatieve financiering te kunnen vinden.

KesslerBus1Het Haagse bedrijf CityGIS heeft nu de financiering van de Soepbus voor een jaar lang op zich genomen en maakt daarmee hulp aan de allerarmsten van de stad weer mogelijk. "Het is onze opvoeding om mensen te helpen, dat doe je gewoon" aldus directeur Hoefnagels. De Soepbus is een soort Haags Instituut en mag niet verdwijnen. Hoefnagels: "Maatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig heel normaal en betekent eigenlijk alleen dat je je als bedrijf fatsoenlijk moet gedragen. Maatschappelijk betrokken ondernemen gaat een flinke stap verder en vraagt van gezonde bedrijven dat ze echt een steentje aan de maatschappij bijdragen. Dat deden we al met onze business, want wij maken software voor de 112 meldkamers en navigatie voor de ambulances, brandweer en politie. We zorgen ervoor dat hulpdiensten snel bij burgers in nood zijn. Dus de Kessler stichting helpen om de Soepbus te redden was voor ons een logisch vervolg."

Gemiddeld maken zo'n 50 a 60 mensen dagelijks gebruik van de maaltijdvoorziening van de Soepbus. Het betreft de laatste tijd steeds vaker gestrande arbeidsmigranten elders uit de EU. Maar in de 24 jarige geschiedenis van de Haagse Soepbus gaat het altijd om de onderkant van de maatschappij, welke doelgroep dat ook is.

CityGIS

Het Haagse bedrijf CityGIS maakt sinds 1998 geografische software voor de 112 meldkamers van politie, brandweer en ambulance. Met deze software wordt het proces ondersteund om zo snel en efficiënt mogelijk ambulances, brandweer- en politieauto´s te sturen naar burgers in nood. Dit wordt verder ondersteund met specifieke navigatie die door CityGIS is ontwikkeld en specifieke wegenkaarten. In 80 procent van de 112 meldkamers in de Benelux wordt het CityGIS systeem gebruikt, hoewel nog niet in Den Haag zelf.

De Kessler stichting

De Kessler stichting is er - vanaf 1912 - voor iedereen die thuisloos en/of dakloos is. Dit doet de stichting in Den Haag voor mensen die regio gebonden zijn. Er is in de loop der tijd wel wat veranderd, behalve de doelstelling; die is nagenoeg hetzelfde als op het moment van de oprichting. Werd de dienstverlening vroeger anders gefinancierd namelijk uit de opbrengsten van verkoop van oud papier, het verhuisbedrijf en de donaties van betrokkenen instellingen, bedrijven en burgers. Tegenwoordig wordt de dienstverlening vooral betaald uit subsidies, AWBZ en andere verzekerde zorg. Desondanks zijn er nog steeds donateurs, instellingen en vermogensfondsen die projecten mogelijk maken die niet door andere bronnen van inkomsten worden gedekt. Daar is nu het bedrijf CityGIS bijgekomen.

Noot voor redactie

U kunt voor informatie over dit bericht contact opnemen met Ben Hoefnagels, directeur CityGIS, Statenplein 21, Den Haag. www.citygis.nl email: ben@citygis.nl of het secretariaat van de Kessler Stichting tel. 070 - 8500500 of per mail info@kesslerstichting.nl.

 

Terug