CityGIS systemen ondersteunen in weer en wind.

Tijdens de storm van maandag 28 oktober 2013 hebben de CityGIS systemen in Nederland en België zich keurig staande gehouden en een belangrijke rol gespeeld in de ondersteuning van de centralisten van de 112. De meldkamers, met name langs de kust en in het noorden waar de storm het hevigst woedde, waren met man en macht operationeel om de veelheid van telefoontjes en incidenten te verwerken.

Ter illustratie heeft de meldkamer Noord-Nederland in Drachten een bericht gepubliceerd met een afbeelding van het CityGIS systeem vlak na het hoogtepunt van de storm. De foto laat uitgezoomd het gehele werkgebied zien van de 50 centralisten die aan het werk waren en die op dat moment duizenden (!) incidenten hadden aangemaakt. Bij Groningen en Leeuwarden is een 'kluwen' van incidenten te zien (die uiteraard bij inzoomen alle details prijsgaf).

Incidentoverzichtskaart

Ook uit de onderstaande grafieken die de meldkamer Noord-Nederland publiceerde, blijkt dat het aantal aangemaakte incidenten rond het middaguur piekte naar 800 per uur. Na enkele uren waren er na 6500 telefoontjes 3800 meldingen in de systemen geplaatst. Een deel daarvan kwam binnen via het 0900-8844 nummer.

Grafieken

In het bericht van de meldkamer staat verder te lezen dat "Nog nooit sinds de ingebruikname in november 2011 was de bezetting met centralisten zo groot en was het aanbod aan 112-meldingen zo enorm." En "Op het hoogtepunt van de stroom meldingen waren in de meldkamer zo'n kleine vijftig centralisten actief om de communicatie met het publiek en de hulpverleners op straat in goede banen te leiden. Normaal zijn dat er rond de 20. Alle beschikbare plekken voor het aannemen van 112 en het uitgeven van meldingen aan de hulpverleners in en rond de meldkamerzaal werden ingezet."

Lees hier het volledige bericht op de website van de MKNN:
http://www.mknn.nl/nl/news/nieuws/news_id,105

Eerder dit jaar - in april - won deze 112 meldkamer de prijs voor 'Beste meldkamer van Europa', uitgeloofd door de Europese EENA 112 organisatie in Brussel.

 

Terug