CityGIS ontwikkelt discipline specifiek navigeren.

CityGIS beheert en onderhoudt haar eigen stratenkaart. Daardoor kunnen voorkeursroutes van klanten worden verwerkt in de kaart door wegtypes aan te passen. Echter was het tot nu toe niet mogelijk om de voorkeur van de ene discipline door te voeren als dit niet gewenst was voor een andere discipline in dezelfde regio. Viaducten zijn bijvoorbeeld voor de brandweer soms te laag, maar kunnen voor ambulances een prima doorgang zijn om ergens te komen.

Julianalaan Loopbrug
Op de afbeelding hier boven een voorbeeld van een loopbrug aan de Julianalaan en de weergave van deze situatie in de CityGIS Navigator.

Daarom is nu een methode ontwikkeld om de voorkeuren disciplineafhankelijk te kunnen doorvoeren in de routenavigatie. In de brondata zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd waarmee het mogelijk is discipline specifieke wensen t.a.v. de routering door te voeren zonder dat de andere disciplines daar iets van merken.

Voorbeeldroutes Brandweer en Ambulance
In de routevoorbeelden hierboven is te zien hoe de CityGIS Navigator omgaat met dergelijke aanpassingen. Op de eerste twee afbeeldingen is de route te zien van de brandweer. Als het incident aan de andere kant van de loopbrug ligt zal de route aangepast worden. Op de laatste afbeelding is een route te zien van een Ambulance. Deze kan- en zal daarom gewoon onder de loopbrug door plannnen.

De kaart zal er voor iedereen hetzelfde uitzien. Achter de schermen kunnen wegtypes echter aangepast worden om zo de voorkeuren per discipline te kunnen bereiken. Zo kunnen we voor de brandweer voorkomen dat men onder te lage viaducten wordt doorgestuurd, terwijl ambulances die weg gewoon kunnen blijven gebruiken.

Terug